Teknoloji

Uzayın 60 yıldır çözülemeyen gizemi bu kez çözülebilir: Kuasarlar nasıl oluşur?

60 yıl önce keşfedilmelerinden bu yana kuasarlar, uzaydaki en parlak, en güçlü nesneler olarak kabul ediliyor. Onlarca yıldır araştırılmalarına rağmen, araştırmacılar bu parlak olaylara neyin sebep olduğunu hiçbir zaman anlayamadılar. Yeni bir çalışma sonunda kuasarların gizemli kökenlerine ve nasıl oluştuklarına ışık tutabilir.

Araştırmacılar, Royal Astronomical Society’nin Aylık Bildirimlerinde yayınlanan yeni çalışmada şunları söyledi: Galaksiler çarpıştığında kuasarların nasıl oluştuğunu ayrıntılarıyla anlatıyor.Bir kuasarın parlak ve ikonik güç salınımını tetikleyen olayın bu gizemi, uzayın en büyük muammalarından biri olmuştur.

Kuasarlar neden oluşur?

Yeni makaleye göre araştırmacılar, kuasarların yaşadığı galaksilerin en dış bölgelerindeki çarpık yapıları gözlemlemek için La Palma’daki Isaac Newton Teleskopu’ndan derin görüntüleme gözlemleri kullandılar.

Bu yeni araştırmanın amacı, kuasarların galaksiler birbiriyle çarpıştığında oluştuğunu öne sürüyor. Bu olaylar, süper kütleli kara delikler galaksilerin merkezlerinin yakınında çarpıştığında meydana gelir. Bu gaz birden fazla kez kara deliğin ötesinde ulaşamayacağı bir yörüngede dolanır.

Ancak bu çarpışmalardan bazıları gazı kara deliklerin içine doğru iter. Ve karadelik gazı tüketmeden hemen önce, onlarca yıldır bilim adamlarını şaşırtan devasa bir güç ve radyasyon patlaması salar. Kuasarların kökeni olduğu düşünülmektedir.

Bazı kuasarlar o kadar güçlüdür ki galaksideki gazın geri kalanını dışarı atarak galaksiyi milyarlarca yıl boyunca yeni yıldızlar oluşturamaz hale getirirler. Bazı kuasarlar güçlü enerji jetleri yaratır. Bu çalışma aynı zamanda, araştırmacıların ilk kez bu boyuttaki bir kuasar örneğini bu kadar yüksek bir hassasiyetle görüntüleyebilmeleri açısından da dikkat çekiyor.

Araştırma, 48 kuasarın yanı sıra bu kuasarlara ev sahipliği yapan galaksiler ve 100’den fazla kuasar olmayan galaksinin gözlemlerine dayanıyordu. Araştırmacılar, kuasarlı galaksilerin diğer galaksilerle etkileşime girme veya çarpışma olasılığının daha yüksek olduğunu keşfettiler, bu da bu kuasar olaylarının kökenini açıklamaya yardımcı oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu