Haber

Stoltenberg İsveç’in NATO üyeliğine tarih verdi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün İsveç’in NATO Katılım Protokolü’nü imzalamasının ardından İttifak üyesi ülkelere mektup gönderdi. Alman haber ajansı dpa’nın diplomatik çevrelerden edindiği bilgiye göre Stoltenberg, İsveç’in resmen üyeliğe kabulü için NATO dışişleri bakanlarının Brüksel’de toplanacağı 28-29 Kasım tarihlerine işaret etti.

Cumhurbaşkanlığı İrtibat Bürosu dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in NATO Katılım Protokolü’nü imzaladığını duyurdu. NATO üyesi Bağlantı Başkanlığı’ndan yapılan paylaşımda, İsveç’in üyeliği için sadece Türkiye ve Macaristan’ın parlamento sürecini tamamlamadığı belirtildi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da Stoltenberg’e ilişkin yaptığı açıklamada İsveç’in ‘hızlı bir şekilde’ NATO üyesi olmasını beklediklerini açıkladı.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

İsveç’in NATO Katılım Protokolü’nün Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine ne zaman geleceği henüz bilinmiyor. Protokolün Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda oylamaya sunulabilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu’ndan da geçmesi gerekiyor. TBMM Başkanlığı’nın protokolü öncelikle Dışişleri Komisyonu’na göndermesi, komisyonun onayından sonra protokolün Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na gönderilmesi bekleniyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan oylamanın ardından İsveç’in NATO’ya üye olabilmesi için gereken onay süreci tamamlandı. Uzmanlar protokolün TBMM’den geçeceğinden emin.

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte İsveç ve Finlandiya, askeri tarafsızlık unsurundan vazgeçerek Mayıs 2022’de NATO’ya üye olmak için resmi başvuruda bulundu. Finlandiya, 4 Nisan’da NATO’nun 31’inci üyesi olarak İttifak’a katılırken, 2023 İsveç, Türkiye’nin itirazı nedeniyle NATO’ya katılma hedefine ulaşamadı.

Türkiye, PKK gibi terör örgütleriyle yeterince mücadele etmediği gerekçesiyle İsveç’in üyeliğini uzun süre engellemişti. İsveç, Türkiye’nin talebi üzerine terörle mücadele maddelerini sertleştiren değişiklikler getirmişti. İsveç’in Türkiye’nin taleplerini karşılamaya yönelik adımları sonucunda Türkiye, Temmuz ayında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen zirvede İsveç’in üyeliğine yönelik itirazını kaldırdı.

Türkiye ve Macaristan’ın onay süreçlerini tamamlamasının ardından İsveç’in 32’nci üye olarak NATO’ya katılması bekleniyor. (DW Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu