Eskişehir’de Kasap Uyarıyor: Etler Buzdolabında Çözülmeli
Eskişehir’de kasaplık yapan esnaf Kadir Şen, sıcak havalarda buzluktan çıkartılan etlerin daha çabuk çözündüğüne dikkat çekerek malzemenin bozulmaması ve bakteri üretmemesi için tüketilmeden 1 gün buzdolabının soğutucu kısmında bekletilmesi gerektiğini söyledi.
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yurt genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de hava sıcaklıkları her geçen gün yükseliyor. Sıcak havalar nedeniyle açıkta kalan gıdalar daha da çabuk bozulurken, buzluktan çıkartılan etlerin dışarıda çözdürülmesiyle ilgili konuşan kasap Kadir Şen vatandaşları uyardı. Çözünmesi için çıkartılan etlerin mutfak tezgahına konulmasının yanlış olduğunu ifade eden Şen, bazı zamanlarda bu süreci hızlandırmak için gıdanın güneşin altına konulmasının ise sağlığa zararlı durumlar meydana getirebileceğini belirtti. Etin çözünmesi için yenmeden 1 gün önce buzluktan çıkarılıp buzdolabının soğutucu tarafına konulmasını tavsiye eden kasap esnafı, tüketilmeyecek parçaların bozulmaması için buzlukta muhafaza edilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.
“Etin buzluk yerine soğutucu tarafta, yani yine buzdolabının içerisinde çözünmesi lazım”
Kasap Kadir Şen, “Malum hava sıcaklıkları yükseliyor. Dolaptan çıkarttığımız kıyma ve etler daha çabuk çözünüyor. Vatandaş buzluktan çıkan eti genellikle dışarıya çıkarır ve mutfakta çözdürmeye çalışır. Bu yanlış bir şey. Etin buzluk yerine soğutucu tarafta, yani yine buzdolabının içerisinde çözünmesi lazım. Mutfak taşına koyduğumuzda et bakteri üretmeye başlar. Dolapta çözündüğü zaman bakteri üretmez, daha sağlıklı olur. Daha hızlı çözünsün diye güneşin altına koyanlar da var ama ondan sonra et sağlıklı olmuyor, çeşitli hastalıklar geliyor. Mesela yarın et yiyeceksen bu geceden onu çıkarıp dolabın soğutucu kısmına koyman lazım. Bir gün önceden bu yapılırsa daha sağlıklı olur” dedi.
“Tüketmeyeceğimiz et mutlaka buzlukta durmalı”
Sıcak havalarda kullanılacak kadar etin buzluktan çıkartılması gerektiğine vurgu yapan Şen, “Mesela yarım kilo kıyma ve kuşbaşı et dolabın soğutucu tarafında durabilir. Burada en fazla 3-4 gün dayanırlar. Tüketmeyeceğimiz et mutlaka buzlukta durmalı. Soğutucu kısımda çok bekleyen et renk kaçırır. Bir süre sonra da kanını akıtır, kokmaya başlar. Kısacası, ihtiyacımız olan eti buzluğun dışında bekleteceğiz. Ayrıca etleri poşette değil, mümkün olduğu kadar tabağa koyup üzerine streç çekerek muhafaza edeceğiz. Etleri poşete koyduğumuz zaman daha çok bakteri üretiyor, bu da dayanma süresini azalıyor” şeklinde konuştu. – ESKİŞEHİR
KURŞUNLU ESCORT
KURTALAN ESCORT
KÜRTÜN ESCORT
KURUCAŞİLE ESCORT
KUŞADASI ESCORT
KÜTAHYA ESCORT
KUYUCAK ESCORT
LAÇİN ESCORT
LADİK ESCORT
LALAPAŞA ESCORT
LAPSEKİ ESCORT
LİCE ESCORT
LÜLEBURGAZ ESCORT
MAÇKA ESCORT
MADEN ESCORT
MAHMUDİYE ESCORT
MALATYA ESCORT
MALAZGİRT ESCORT
MALKARA ESCORT
MALTEPE ESCORT
MAMAK ESCORT
MANAVGAT ESCORT
MANİSA ESCORT
MANYAS ESCORT
MARDİN ESCORT
MARMARA ESCORT
MARMARAEREĞLİSİ ESCORT
MARMARİS ESCORT
MAZGİRT ESCORT
MAZIDAĞI ESCORT
MECİTÖZÜ ESCORT
MELİKGAZİ ESCORT
MENDERES ESCORT
MENEMEN ESCORT
MENGEN ESCORT
MERAM ESCORT
MERİÇ ESCORT
MERSİN ESCORT
MERZİFON ESCORT
MESUDİYE ESCORT
MEZİTLİ ESCORT
MİDYAT ESCORT
MİHALGAZİ ESCORT
MİHALIÇÇIK ESCORT