Renk

Dünyanın ‘En Hafif’ Boyası Üretildi

ABD’de hizmet veren Florida Central Üniversitesi’nde görev yapan bir grup bilim insanı, benzersiz özelliklere sahip yeni bir boya türü üretmeye başladı. ” plazmonik boya” olarak adlandırılan yeni boya türünün en değerli özelliği günümüzde kullandığımız boyalardan daha fazladır. hafif olmak . Uzmanlar bunun özellikle sera gazı emisyonları için değerli olduğunu söylüyor.

Geleneksel boyalar, renk pigmentleri kullanılarak üretilir. Bununla birlikte, plazmonik boya nanoparçacıklar Bir merkeze getirilerek yapısal olarak şekillendirilmeleri sonucunda üretilmişlerdir. Boyanın olağanüstü bir şekilde aydınlanmasına yol açan bu teknolojiydi.

Devasa bir yolcu uçağı sadece 1,4 kilogram plazmonik boya ile boyanabilir.

*Laboratuvar ortamında üretilen plazmonik boyanın kelebek modellerinde uygulanması.

Dünyanın en büyük yolcu uçakları arasında yer alan Boeing 747’yi klasik boyalarla boyamak isterseniz yaklaşık 455 kilo Boyaya ihtiyacın var. Ancak plazmonik boyada durum böyle değildir. Kesin bir düzlemi kaplamak için gereken boya boyutu sadece 1,4 kilo . Uzmanlar, bu tür bir boyanın sera gazı emisyonlarında önemli bir azalmaya yol açabileceğini söylüyor. Sonuç olarak Boeing 747, yeni nesil boyalar sayesinde yaklaşık yarım ton daha hafif olacak.

Peki konut söz konusu olduğunda fark nedir? 100 metrekarelik bir konutu boyamak için ortalama 15 litre boya ihtiyacı vardır.Bu da 1 litre plazmonik boya ile 21,6 evin boyanabileceği anlamına geliyor.

Hafiflik, plazmonik boyanın tek avantajı değildir. Yapılan çalışmalar sonucunda bu boyanın uygulandığı objeler daha serin kalıyorlar saptanmış. Klasik boyalarla kaplanan nesneleri karşılaştıran bilim adamları, plazmonik boyayla kaplanan nesnelerin 13 ila 16 santigrat derece Daha soğuk olduğunu gördüler. Araştırmacılar, bu boya ile kaplanacak konutların yaz sezonunda enerji tasarrufu sağlayacağını belirtiyor.

Plazmonik boya ile tüm renkleri üretmek mümkündür. Çünkü bu boya renksiz moleküllerden oluşuyor.

Plazmonik boyanın üretimi sırasında alüminyum ve alüminyum oksit kullanılmıştır. Bu renksiz şeyler farklı geometrik şekillerde Alüminyum ayna üzerine yerleştiren uzmanlar, bu geometrik şekillerin farklılıkları sayesinde farklı renk oluşumları sağladı. Bu süreçte uzmanların ortamın basınç ve sıcaklık değerlerini farklı şekillerde ayarlaması, rastgele bir renkBu sistemle oluşturulabileceğini söylüyorlar.

Plazmonik boya teknolojisi heyecan verici olsa da, evlerimizi boyamanın hala bir yolu yok. çok erken aşamadayız . Bu boyanın laboratuvarda üretilmesinin çok değerli olduğunu söyleyen uzmanlar, büyük tesislere Tekrar geçiş yapıp çalışmaları gerektiğini söylüyorlar. Bu gerçekleşirse, bir gün plazmonik boyaları her yerde kullanmaya başlayabiliriz.

sarayonuhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu