Ekonomi

Domates Salçası Kısıtlaması İhracatçıları Tehdit Ediyor

Salça, Dondurulmuş ve Konserve Sanayicileri Derneği (SALKONDER) Başkanı Hakan Turan, salça ihracatına getirilen kısıtlamanın ihracatçı firmaları dış pazarlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya bıraktığını belirterek, Türkiye’nin artan ihracat potansiyelinin önlenemeyeceğine dikkat çekti. bu dönemde değerlendirilmiştir. Turan, “Firmaların uzun yıllardır büyük emeklerle kazandıkları dış pazarları kaybetme lüksleri yok, bu nedenle başvurunun yeniden değerlendirilmesini bekliyoruz.”

SALKONDER Lideri Hakan Turan, yaptığı yazılı açıklamada, 2023 döneminde domates ekim alanlarının bir önceki yıla göre yüzde 45 artmasına rağmen kota sınırının yaklaşık olarak aynı kalması pazarda değerli sıkıntılara yol açacağına işaret etti.

“ÜRÜNLER TARLADA KALACAK YOKSA ÇİFTÇİ BÜYÜK ZARAR GÖRECEK”

Bu durumun salça alım fiyatlarında önemli düşüşlere yol açacağını belirten Turan, “Türkiye’de salça ekim alanları 2022’de 33 bin hektar iken 2023’te 48 bin hektara ulaştı. 2023’teki verim yeterli. Hem iç pazar hem de ihracat için. Kısıtlama nedeniyle firmaların üretimleri düşük” diyen “Bu durum istihdamı olumsuz etkiliyor ve domatesin serbest piyasada satış fiyatları sözleşme fiyatlarının çok altında. Eserler ya tarlada kalacak ya da çiftçi çok şey kaybedecek. Bu dönemde Türkiye’nin artan ihracat potansiyeli değerlendirilemez.” dedi.

“İHRACAT LİMİTİNİN AÇIKLANMASINI BEKLİYORUZ”

Turan, devam eden salça ihracat kısıtlamasını da eleştirerek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ağustos 2022-31 Temmuz 2023 tarihleri ​​arasında geçerli olan salça kısıtlama kararının kaldırılmasını beklerken, Türkiye için toplamda 200 bin tonluk maksimum ihracat limitinin açıklanması bizleri üzdü. yıl kısıtlamasına yıllık kümülatif maliyet olarak bakılmış, bu kez aylık ve aylar bazında kota belirlenmiştir “Firmalarımız ilgili ayda belirlenen kota ölçüsü kadar ihracat yapamazsa o tedbir haklarından silinir. Sektörün israfına neden olan bu uygulamanın gözden geçirilmesi ve kota dağılımının daha adil bir şekilde yapılması için gerekçeli başvurularımızı Bakanlıklarımıza iletmeye devam ediyoruz.”

“İÇ PAZARDA TALEP YÜZDE 4 DÜŞTÜ”

İç piyasada raf satış fiyatlarının 2022 Eylül’den bu yana artmadığını, tersine döndüğünü ve stok fazlası nedeniyle iç piyasa talebinin bir önceki yıla göre yüzde 4 daraldığını belirten Turan, yeni getirilen aylık kısıtlamanın beraberinde getireceğini söyledi. ihracatçıya büyük zorluklar çıkacak ve hakları kullanılamaz hale gelecektir. İhracatçı firmaların yıllardır büyük emeklerle kazandıkları pazarları ve müşterileri kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Turan, yaptıkları işlerde müşterilerin taleplerini karşılayamamaları nedeniyle pazar kaybından endişe duyduklarını ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu