Ekonomi

1000 Bereketli 1000 Çiftçi, 5 binden fazla çiftçi ile onarıcı tarıma odaklanıyor

BURSA (IGFA) – Cargill’in 1000 Çiftçi 1000 Merhamet Programı, beşinci yılında Türkiye’deki çiftçileri dijital tarım araçları ve üretimleri için gerekli kaynaklarla buluşturmaya devam ediyor. Yeni dönemde Amasya ve Tokat’tan 100 çiftçi programa dahil oldu. 1000 Çiftçi 1000 Mercy, çiftçilere ücretsiz olarak sunduğu bir dizi dijital tarım aracıyla onarıcı tarıma olan odağını da yeniliyor.

2019 yılında hayata geçirilen ve çiftçilerin verimliliğini ve refahını artırarak sürdürülebilir tarım uygulamalarını geliştirmeyi amaçlayan programa katılan çiftçilere ücretsiz eğitim, dijital tarım araçlarına erişim ve tarlalarına yönelik danışmanlık hizmetleri sunulmaktadır. Bu sayede çiftçiler, verimlerinde yüzde 20’ye varan bir artış görürken, aynı zamanda iklim değişikliğinin etkilerine daha az maruz kalıyor.

16 ilde 5 bini aşkın mısır, ayçiçeği ve kanola üreticisi ile devam eden program, toplamda 400 bin dekarlık bir alanı kapsıyor. Ulusal ve uluslararası 40’a yakın ödül alan 1000 Çiftçi 1000 Merhamet, tarım ve gıda alanında sosyal etkiyi araştıran ve ölçen Türkiye’nin ilk kurumsal sosyal sorumluluk programıdır. Program kapsamında verilen hizmet ve eğitimlerin çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri, Sosyal Yatırım Getirisi (SROI) sistemi kullanılarak finansal maliyete dönüştürülmektedir. SROI 1000 Çiftçi 1000 Merhamet başladığı günden bu yana her yıl artarak devam ederken, 2022 prestijiyle program her 1 TL’ye 3,23 TL maliyetle ana paydaşları olan çiftçileri etkiledi.

Cargill Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu, “Tarımsal tedarik zincirinin merkezindeki konumumuzla benzersiz bir yetkinliğe ve sorumluluğa sahibiz. Aynı zamanda, gıda sisteminin hızla artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarını sorumlu ve sürdürülebilir bir şekilde karşılamaya nasıl devam ettiğinin harika bir örneği.”

Bu yıl program, çiftçileri rejeneratif tarıma daha fazla odaklanmaya teşvik ediyor:

Çiftçiler su kaynaklarını koruyarak tarlalarındaki hastalık riskini azaltmaya ve toprak kirliliğini önlemeye yardımcı olur. özel sulama, gübreleme ve ilaçlama uygulamaları Takip edebilir. Çiftçilerin tarlalarındaki eserlerin karbon ayak izinin çevresel etkisinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Sahadaki karbon ayak izi, uluslararası platform Cool Farm ToolAyrıca çiftçiler PestTrap (Dijital Böcek Tuzağı) ile tehdit oluşturan zararlıları tarlaya gitmeden tespit edip ilaçlama kararı verebilmektedir.

İzmir’in Tire ilçesine bağlı Peşrefli’de çiftçi olarak çalışan Ceylan Karaoğlan program hakkında şunları söyledi: “1000 Çiftçi 1000 Merhamet farkındalığımızı artıran bir program oldu. Klasik yöntemlerden uzaklaşarak araştırma yaptığımız bir döneme geçtik. Tarımsal sensör istasyonu sayesinde ne zaman sulama yapacağımıza kolayca karar verebiliyoruz. Bu cihaz sayesinde verimlilik artışım yüzde 100 oldu. Ayrıca gereksiz sulama yapmadığımız için su tasarrufu da sağlıyoruz. Toprak analizi ve zirai sensör istasyonu sayesinde çalışmalarımızın kalitesi artarak devam ediyor. 1000 Çiftçi 1000 Bereket’e katılmasaydım bugün yetiştirdiğim kaliteli mısırı yetiştiremezdim.”

Cargill Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Yürütme Konseyi Lideri ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu, “Programa katılan çiftçiler için rejeneratif tarımı artırmak ve çevresel etkiyi azaltmak için somut adımlar attık ve bu, SROI’de hesaplanan sosyal etkimizin artmasını sağlıyor. her yıl. “Dünya nüfusunu sürdürülebilir bir şekilde beslemek için atılacak doğru adımların ötesinde, bu uygulamalar çiftçilerin maliyetlerini azaltıyor ve yüzde 20’ye yakın verimlilik sağlayarak karlılığı artırıyor.”

Geleceğe bakıldığında, 1000 Çiftçi 1000 Merhamet Programı, sürdürülebilirlik odaklı arayışları giderek daha fazla kapsayacaktır. Kapsamlı iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile onarıcı tarım eğitimleri verilmeye devam edilecektir.

Yaklaşık 1000 Çiftçi 1000 Merhamet:

1000 Çiftçi 1000 Rahmet, Türk çiftçisinin tarlasında verimliliğini ve refahını artırmak, sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak, tarımda sosyal ve dijital dönüşümü desteklemek amacıyla Cargill tarafından 2019 yılında hayata geçirilen bir kurumsal sosyal sorumluluk programıdır. Ülkemizdeki çiftçilere yönelik en uzun süreli ve kapsamlı destek programı olmasının yanı sıra, gıda ve tarım alanında sosyal etki (SROI) araştırmasının yapıldığı ilk kurumsal sosyal sorumluluk programıdır. 2023’ün prestijiyle 16 ilde mısır, ayçiçeği ve kanola üreten 5 binden fazla çiftçiye ulaşan program kapsamında çiftçilere alana özel danışmanlık hizmetleri, eğitimler ve dijital araçlarla ilgili eğitimler veriliyor. 2021 İlerleme Raporu’nda yayınlanan 1000 Çiftçi 1000 Merhamet, ulusal ve uluslararası 40’a yakın ödüle layık görüldü. Daha fazla bilgi için 1000ciftci1000bereket.com ve https://www.instagram.com/1000ciftci_1000bereket ziyaret edebilirsiniz.

kulu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu